Fren hidroliği

Kendinizi hiç bir mağaza adasında çeşitli fren sıvılarına bakarken ve hangisinin aracınız için doğru olduğunu merak ederken buldunuz mu? Ya da sadece fren veya debriyaj sisteminizden en iyi performansı mı istiyorsunuz? Kararınız fiyata mı yoksa şişenin üzerindeki süslü etikete mi bağlı? Deşifre edilecek birçok seçenek ve birçok bilgi var.

Fren Sıvısının Önemi

Fren hidroliği esas olarak karayolu ve arazi araçlarının fren ve debriyaj sistemlerinde kullanılmaktadır. Tipik uygulamalar arasında otomobiller, motosikletler ve hafif kamyonlar bulunur. Türkiye'de 2001 yılında trafiğe kayıtlı 8 milyon 521 bin 956 araç varken 2022 yılında trafiğe kayıtlı toplam araç sayısının 25 milyonu aştığını göz ününe alırsak sürücü güvenliği için fren hidroliğinin ne kadar hayati önem taşıdığının ciddiyetine varabiliriz. 

Araç sahipleri, bir tamircinin tavsiyesi üzerine veya arabalarının bir zamanlar olduğu gibi durmaması üzerine fren balatalarını, rotorlarını veya kampanalarını değiştirebilirken, çok az kişi fren hidroliğini değiştirir. Gerçekten de, fren hidroliği bir otomobilin en çok ihmal edilen bileşeni olabilir.

Aracınızın kullanım kılavuzunu okumak, yağ, şanzıman, soğutma sıvısı ve diferansiyel sıvısı değişimleri de dahil olmak üzere yapılması gereken belirli zamana veya kilometreye dayalı servis hakkında ayrıntılar sağlayacaktır.  Fren sisteminin yıkanması için sıvı üreticilerinin ve diğer ülkelerin tavsiyeleri genellikle bir ila iki yıl arasında değişir.

fren-hidrolik-yagi-degisim
back_page_basics

Fren hidroliğinin kirlenme türleri

Aracınızın üreticisi talimat vermiyorsa neden fren hidroliğini değiştirmelisiniz? Basitçe söylemek gerekirse, fren hidroliği aracınızdaki diğer sıvılardan farklı değildir ve değiştirilmelidir. Bozulan hortum ve hatlardan kaynaklanan kirlenmeye maruz kalır. Ana silindir, sıvı seviyesini kontrol etmek için açıldığında, nem kirliliğine maruz kalır.

Frenlerin havası uygun şekilde alınmazsa, sistemde hava kirliliği kalacaktır. Frenlemeyle ilişkili yüksek sıcaklıklar ayrıca kaliper veya tekerlek silindirinin içindeki yağı da pişirebilir. Bu ısı, daha önce bahsedilen kirleticilerden herhangi biriyle birleştiğinde, düşük performanslı bir fren sistemi ile sonuçlanabilir.

hava

Bir fren sistemi içindeki hava kirliliği çeşitli şekillerde meydana gelebilir. Başlıca neden, sistemin zayıf kanamasıdır. Aşınmış contalar ve bileşenler nedeniyle sisteme hava da girebilir. Zamanla, pistonlar ileri geri hareket ettikçe, contalar bozulacak ve sisteme hava girmesine izin verecektir. Aşınmış veya kırılmış bileşenler değiştirildiğinde, hava cepleri de sisteme girebilir ve dışarı atılması zor olabilir.

Bir kişinin fren pedalına basması ve diğer kişinin direksiyondaki havayı boşaltması şeklindeki geleneksel hava alma yöntemi çok zaman alıcı olabilir ve çoğu zaman havanın yüzde 100'ünü boşaltmak için en etkili yöntem değildir. Vakum ve basınç sistemleri, havayı çıkarmak için daha iyi seçenekler sunar.

nem

Tasarım gereği, nemi emmek için bir fren hidroliği formüle edilmiştir. Aksi takdirde, su molekülleri iç bileşenleri çürütebilir ve fren sistemine zarar verebilir. Tabii ki, bu özelliğin bir bedeli var. Fren hidroliği nemi emdiği için sıvının performansını düşürür. Fren sistemlerinde yaygın olan yüksek sıcaklıklar, sıvının sıkıştırılabilir hale gelmesine neden olan ve size o "süngerimsi" hissi veren bu nemin buharlaşmasına neden olabilir.

Tüm fren sıvıları bu nemi emme özelliğine sahip değildir. Silikon sıvılar sadece çok fazla nemi emecek, geri kalanını serbest halde kalacak ve sistemdeki düşük noktalara batacaktır. Bu korozyona yol açabilir.

Bu nedenle kirlilik ister havadan, ister sudan, ister sıcaklıktan veya yabancı maddelerden gelsin, fren hidroliğinizin değiştirilmesi gerekecektir. 


sınıflandırmalar ve standartlar

Fren sıvıları ABD Ulaştırma Bakanlığı (DOT) tarafından dört ana sınıfa ayrılır: DOT 3, DOT 4, DOT 5 ve DOT 5.1. Çoğu sıvı, DOT 3, DOT 4 veya DOT 5.1 sınıflandırmasına girer. Bu sıvıların tümü higroskopiktir, yani havadaki nemi emerler. DOT 5 sıvıları higroskopik değildir, ancak genellikle kollektör arabaları veya askeri araçlar gibi uzun süre oturan araçlarda kullanılır.

Farklı sınıflandırmalara göre akışkanların kimyasal bileşimi de değişmektedir. DOT 3 sıvıları glikol eter bazlıdır. DOT 4 sıvıları glikol eter ile borat ester karışımıdır. DOT 5.1 sıvıları, glikol eterin karıştırıldığı borat esteri kullanırken, DOT 5 sıvıları silikon bazlıdır.

Federal Motorlu Araç Güvenlik Standartları (FMVSS) No. 116, bir fren sıvısının DOT sınıflandırmalarından birine kategorize edilmesi için sahip olması gereken özellikleri tanımlar.

Bu özellikler, bir fren hidroliğinin performansını etkiler. Kaynama noktası, fren veya debriyaj sisteminin nasıl tepki vereceğinin en önemli göstergelerinden biridir. Frenleme sırasında, tekerlek silindirleri ve fren kaliperleri, kampana veya disk ile temas eden fren balatalarının sürtünmesi nedeniyle çok yüksek sıcaklıklara maruz kalır. 

Kaynama noktasına ulaşan bir sıvı, hat içinde buharlaşacaktır. Bu, sıvının sıkıştırılabilir hale gelmesine ve frenleme kuvvetinin yetersiz hidrolik aktarımına neden olur.

Kaynama noktası iki kategoriye ayrılabilir: kuru ve ıslak. Kuru kaynama noktası, doğrudan kaptan sıvı için geçerlidir. Islak kaynama noktası, yüzde 3,7'lik bir su absorpsiyonuna dayalı olarak ölçülür.

Bir fren hidroliğinin bir diğer önemli özelliği viskozitesidir. Akışkanlar, eksi 40 derece C ve 100 derece C'de SAE spesifikasyonlarını karşılamalıdır. Farklı sınıflandırmalar için minimum ve maksimum viskozite aralıkları değişecektir.


ambalajlama

Bir fren hidroliğinin sevk edildiği ve depolandığı ambalaj da önemlidir. Satın almadan önce daima folyo kapağının sağlam olduğundan emin olun. Hasarlı bir şişe veya kapak, sıvıyı nem kontaminasyonuna maruz bırakacaktır. 

Daha iyi bir anlaşma olduğu için daha büyük bir şişe satın almak yerine, yalnızca ihtiyacınız olan miktarda fren hidroliği satın alın. Herhangi bir artık sıvı açıldıktan sonra atılmalıdır, çünkü herhangi bir nem sıvının içine çekilerek, doldurma yaptığınızda veya sistemi yeniden doldurduğunuzda fren sisteminin performansını düşürür.

fren sıvılarının test edilmesi

Federal Motorlu Araç Güvenlik Standartları (FMVSS) No. 116, motorlu araç fren sıvıları için gereklilikleri şart koşar. DOT sınıflandırmalarından biri için dikkate alınması için, bir fren sıvısının aşağıdaki testlerden geçmesi gerekir:
1. Denge geri akış kaynama noktası (kuru kaynama noktası)
2. Islak denge geri akış kaynama noktası (yüzde 3,7 su ile test edilmiştir)
3. Kinematik viskoziteler
4. pH değeri
5. Fren hidroliği stabilitesi (yüksek sıcaklık ve kimyasal stabilite)
6. Korozyon
7. Düşük sıcaklıkta akışkanlık ve görünüm
8. Rezerve
9. Su toleransı (düşük sıcaklık ve 60°C'de)
10. Uyumluluk (düşük sıcaklık ve kimyasal kararlılık) 60 derece C'de)
11. Oksidasyona karşı direnç
12. Contalar üzerindeki etkiler
13. Vuruş özellikleri
14. Akışkan renk

sonuç olarak

Hangi fren hidroliğini satın alacağınıza karar verirken en iyi tavsiye, sisteminizde bulunanlara bağlı kalmaktır. Bir sıvının belirli bir sınıflandırmaya girmesi, daha yüksek bir sınıflandırmaya sahip bir sıvıdan eşit veya daha iyi performans sağlayamayacağı anlamına gelmez. Bileşime bağlı olarak, bir DOT 3 sıvısı, bir DOT 4 sıvısından daha iyi bir kaynama noktasına sahip olabilir. Ayrıca, kilitlenme önleyici fren sistemine (ABS) sahip araçlar, belirtilen sınıflandırmanın viskozite aralığında çalışacak şekilde tasarlanmıştır.

DOT spesifikasyonlarını karşılayan tüm sıvıların uyumlu olması gerekse bile, karıştırmanın önerilmediğini unutmayın. DOT 5 sıvıları asla diğer sınıflandırmalarla karıştırılmamalıdır. Farklı kaynama noktaları ve standartlar performansın düşmesine neden olabilir. DOT 3 sıvısı kullanmak üzere belirlenmiş bir araç, DOT 3 sıvısının kimyasal bileşiminin uyumluluğu için tasarlanmış ve test edilmiştir. Sınıflandırmaların değiştirilmesi kimyasal bileşimi değiştirecek ve bileşenlerin uyumluluğu bilinmeyecektir. Bu nedenle, sıvıları değiştirirken tam bir sistem temizliği yapılmalıdır.

Profesyonel bir yarış arabası sürücüsü değilseniz, fren hidroliğindeki bir değişiklik muhtemelen fark edilmeyecektir. Sıvınızı değiştirirken, sisteminizi uygun şekilde boşaltmak ve her şeyi mühürlemek daha önemlidir. Ayrıca, uzun süredir etrafta duran fren hidroliğini kullanmayın. Daha önce de belirtildiği gibi, fren sıvıları higroskopiktir, bu nedenle şişenin içinde herhangi bir nem oluşacaktır. Fren hidroliğinizi 1-2 yılda bir değiştirerek, uzun yıllar güvenilir frenlemenin keyfini çıkarabilirsiniz.